TIP   1 De warme dagen zijn weer in aantocht.

Honden kunnen niet zo zweten zoals wij. Een hond hijgt om zijn temperatuur op pijl te houden. De hond zweet dus via zijn bek en een heel klein beetje via zijn voetzolen.

Wanneer je hond een hitte shock ondergaat, begint de hond heel erg te hijgen en te kwijlen. Doordat hij veel hijgt, gaat zijn keel opzwellen en daardoor krijgt de hond minder lucht. Resultaat: Je hond gaat dan nog feller hijgen en maakt daarbij zeer veel lawaai. De hond wordt sloom en gaat op zijn/haar zij liggen. Het tandvlees en tong gaan grauw en bleekblauw worden. De hond krijgt dan bijna geen zuurstof meer en zal niet meer op je reageren. Zorg dat het nooit zo ver komt, als het overhoop wel zover komt, wikkel je hond in natten lappen en ga direct naar de da. De da zorgt voor verkoeling, geeft een anti-shock therapie. Je hond krijgt zuurstof en het vochtgehalte wordt weer op peil gebracht. Hoogstwaarschijnlijk moet je hond bij de da blijven.

Hoe kan je dit bovenstaande voorkomen?

Laat je hond nooit te lang in de zon en/of warmte zitten.
Laat je hond niet in de auto,. Zet je auto niet in de zon, maar in de schaduw en laat altijd een stukje raam open. Dit voor de dumbo's die hun hond wel in de auto laten. (sorry)
Beperk zijn lichaamsbeweging, door niet met hem te spelen, wandelen, of aan de fiets mee laten lopen
Laat je hond 's morgens vroeg en 's avonds laat uit.
Spuit je hond regelmatig nat of laat hem regelmatig in een (kinder) badje spelen, maar ververs dat water ook regelmatig, want stilstaand water kan ziektekiemen bevatten.
Zet steeds vers en fris drinkwater voor je hond neer.
 

Merk je dat je hond het warm heeft, zet hem dan in een bak met koud water of zet je hond onder de douche of tuinslang. Zorg in ieder geval dat je hond niet te snel afkoelt, want dat is ook niet goed.

Tot slot moet je goed opletten voor het hete wegdek, dat kan blaren aan hun voetzooltjes veroorzaken, je kan het beste een beetje Paw wax op de voetzooltjes smeren, zo voorkom je in ieder geval blaren. Dit is te koop in dierenspeciaalzaken. Daar kun je ook cooler halsbanden, body coolers of  cooler ligmatten kopen.

 

     
TIP   2 JE HOND MEE NAAR HET BUITENLAND

De meest voorkomende verplichtingen zijn:

Je hond moet sowieso geļdentificeerd zijn door middel van een microchip en een europees paspoort hebben.
Vaccinaties: normaal krijgt je hond ieder jaar zijn cocktailenting. Hierdoor is hij goed beschermd tegen de belangrijkste besmettelijke ziekten. Voor het buitenland en ook de Belgische Ardennen ten zuiden van Samber en Maas moet je hond ook gevaccineerd worden tegen hondsdolheid (rabiės). Wordt je hond voor de eerste maal gevaccineerd tegen hondsdolheid dan moet dit minimaal 30 dagen voor vertrek. Voor de meeste landen geldt dit dan 3 jaar.
Voor Engeland en de Scandinavische landen is het ingewikkelder. Minimum een maand na de vaccinatie, rabiės, wordt er dan bloed afgenomen. Als je hond voldoende antistoffen heeft dan kan de quarantaine tijd van 6 maanden ingaan. Je huisdier hoeft dan niet opgesloten te zitten. Je mag gewoon niet voor de 6 maanden om zijn naar Engeland. Vooraf moet de hond nog gecontroleerd worden bij de dierenarts. Deze zal dan het Europees paspoort in orde brengen; de gezondheidsverklaring, ontwormkuur en vlooi - en tekenbehandeling (dit moet tussen de 24u en 48u voor vertrek). Als je naar deze landen wil reizen met je hond, moet je tijdig beslissen!!
Denk er ook aan dat het in sommige landen verplicht is om honden in publieke plaatsen aan de leiband te houden of zelfs een muilband om te doen. Win informatie in voor je vertrek om onaangename situaties te voorkomen.
In het buitenland komen er andere ziekten voor, waartegen je jouw hond best kan beschermen.

Enkele tips voor een aangenaam en gezond verblijf:

Bescherm je hond tegen teken en andere parasieten. Teken in Zuid -Europa kunnen drager zijn van zeer ernstige ziekten: Babesiose en Erlichiose. Deze ziekten zijn zeer moeilijk te behandelen en kunnen zelfs dodelijk zijn. Dus geef teken geen kans! Ga naar je dierenarts voor de recentste producten.
Ken je het gevaar van de zandvlieg? Dit is een zeer klein vliegje o.a. in het middellandse zeegebied en Frankrijk . Deze zandvlieg kan de zeer ernstige en moeilijk te behandelen ziekte leishmania overbrengen. Je dierenarts kan je het geschikte middel bezorgen..
Vergeet ook niet te behandelen tegen de hartworm . Deze wordt eveneens door muggen overgebracht. Je dierenarts weet weerom raad met deze parasiet.


Reizen met de auto?

Maak de reis zelf zo aangenaam mogelijk. De hond kan je best vooraf al aan de auto laten wennen. Als hij last heeft van wagenziekte, vraag dan raad aan je dierenarts of hondengedragstherapeut.

Zowel voor eigenaar als hond is het niet goed lang stil te zitten. Regelmatig stoppen om de hond uit te laten, is dan ook goed voor het baasje. Hou je hond steeds aan de leiband op parkeerplaatsen. Neem eigen drinkwater mee.

 Eens aangekomen op je bestemming kan je best een telefoonnummer opzoeken van een dierenarts in de buurt. Je weet maar nooit!

Terug thuis aangekomen moet je jouw hond de eerste weken nog wel goed in de gaten houden.

Hoe dan ook geef na de reis ook nog een ontwormkuur. Wordt je huisdier plots ziek na de reis, ga dan zeker naar je da, en zeg dat je net uit het buitenland terug bent.

uit Hondentips Magazine - copyright 2007 - www.hondentips.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     
TIP   3 Commando:

Baasjes hebben vaak de neiging om hun hond bij zich te roepen met het commando 'Hier' of 'Kom'.

Wist u dat u dit commando NOOIT mag gebruiken als u de hond wilt berispen?

Stel, u betrapt uw hond op het moment dat hij ervan door gaat met uw nieuwe, lekkere, soepele maar vooral dure lederen schoen en u wilt hem meteen straffen.
Roep hem dan niet bij u, maar gebruik eerder het commando 'ZIT' en ga dan zelf naar hem toe om hem te berispen.

De reden hiervoor is dat u moet voorkomen dat uw hond 'Kom' of 'Hier' associeert met gestraft worden. Zoniet komt u in een vicieuze cirkel terecht, waarin de hond het op een lopen zet, telkens u hem roept om bij u komen.

 

 

 

     
TIP  4 Graven:

Honden graven graag kuilen, waarom doe zij dat?
Graven is natuurlijk gedrag voor honden; ze doen het meestal om botten en andere gewaardeerde voorwerpen te begraven, zodat ze verstopt blijven voor soortgenoten. Sommige honden, zoals terriėrs, graven om knaagdieren te verschalken. De meeste eigenaars vinden dat graven een onplezierige gewoonte, die ze niet echt kunnen verbieden. Het enige wat u kunt doen is een speciaal plekje in de tuin tot graafgebied verklaren.